Organik tarımda leonardit kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Bitki verimi ve kalitesi dikkate alındığında, leonardit kullanımının avantajları genel olarak şöyledir;
- Yüksek verim artışı sağlanır,
- Daha kaliteli, canlı, sağlıklı, besleyici ve standart ürün elde edilir,
- Önemli ölçüde erken hasat sağlar,
- Gübre kullanılması durumunda, kullanılan gübre miktarı çok azaltır,
- Leonardit (veya hümik asit) toprağın yapısını mükemmel bir şekilde düzenler ve ıslah eder,
- Çevreye zarar vermediği gibi topraktaki mevcut kirlenmeleri giderir,
- Toprağın sıkışmasını önleyerek daha iyi havalanmasını sağlar,
- Toprağın su geçirgenliğini arttırır,
- Kumlu toprakların organik madde miktarını arttırır,
- Toprağın su tutma kapasitesini arttırır,
- Kuraklığa karşı su kayıplarını azaltarak toprak nemini korur,
- Toprak rengini koyulaştırdığı için güneş enerjisinden daha iyi yararlanmayı sağlar,
- Topraktaki yararlı mikroorganizma faaliyetlerinin artmasını sağlar,
- Toprağın pH yapısını düzenler ve toprağı nötralize eder,
- Hümik asit yüksek tuzlanma sonucu ortaya çıkan toksitlenmeleri düşürür.
Domates üretiminde % 100 oranında verim artışı sağladığı bulunmuştur. Domateslerin büyüme hızına ve verim artışına büyük etkisi olduğu bulunmuştur. Domates tohumlarına leonardit uygulanması ile fide ve genç bitkinin büyümesi oldukça hızlanmıştır ve ürün veriminde önemli bir artış sağlanmıştır. Ayrıca, domates meyveleri daha büyük ve daha güzel görünümlü olmuştur. Leonardit uygulanan seralardan elde edilen domatesler daha koyu kırmızı renkte olurken, sadece NPK gübre kullanılan seralardan elde dilenler açık kırmızı olmuştur.
Çözünebilir leonardit ( Aqua Humus) tütün tarlalarında testedilmiştir. Test sonuçları göstermiştir ki, leonarditin gübre ile birlikte kullanılması tütünün veriminde ve büyüme hızında önemli artışlar sağlamaktadır. Ayrıca, büyüyen tütün yaprakları daha geniş, daha yeşil ve daha güçlü olmuştur.
Kullanılan gübreye leonardit ilave edilince şeker pancarı üretiminde % 20 verim artışı sağlanmıştır.
Toprağa sadece Leonardit( gübresiz ) karıştırılması sonucu da arpa üretiminde % 20 verimartışı elde edilmiştir.
Leonardit, normal gübre ile birlikte, meyve ağaçlarında kullanılmıştır ve gelişmeye etkisi test edilmiştir. Leonardit’in etkisi ile gövde kesit alanların %24-%47 arası oranlarında daha fazla büyüdüğü bulunmuştur.
Gül ve papatyanın miktarı %30-100 arasında artmıştır, köklenme fazlalaşmıştır ve çiçeklerin açma zamanında 10-15 gün arası erkencilik sağlanmıştır.
Bütün narenciyelerde %30-60, Pamuk %10-35, Salatalık %34-38, Pancar, Turp %25-40, Patates, Havuç %25-40, Üzüm %25-35, Mısır %100-150, Elma %20-40, Lahana %25-50, Arpa %70-100, Buğday %35-50, Çayır, çimen, çim %100’e kadar artış sağlanmıştır.
Leonardit her türlü toprakta ve her türlü üründe, tartışmasız bir şekilde çok önemli oranlarda verim artışları sağlamaktadır. Aynı bitki için farklı testlerde farklı verim artışı oranları bulunmasının nedenleri: Toprak niteliklerini farklı olması, Kullanılan Leonardit kalitelerinin farklı olması, İklimsel farklılıklar, Test şartlarının ve test yöntemlerinin farklı olmasıdır.