Kullanım durumuna göre şekilleri değişmektedir. Kırık Gübre bu kıymetli madenin ufak parçalara ayrılmış halidir. Bu sayede gübre olarak ekim alanına daha kolay uygulanmaktadır. Sadece toprağa işleme süreci diğer hallerine göre daha uzun sürmektedir.
Lenarditin tarımda kullanımı esas olarak iki şekilde olur; katı (granül) veya sıvı olarak.
Katı (granül) kullanım: Madenden çıkartılan leonardit; kırılması, öğütülmesi, elenmesi, içerisindeki yabancı maddelerin temizlenmesi ve kurutulup suyunun alınması için bir dizi fiziksel işlemlerden geçirilir. Daha sonra torbalanıp tarlaya iletilen leonardit (toprağın, bitkinin ve leonarditin türü ve özelliklerine göre değişen oranlarda) toprakla karıştırılır.
Sıvı olarak kullanım: Leonardit, reaktör adı verilen kazanlarda potasyum hidroksit ile kimyasal işleme sokularak ham sıvı potasyum humat (piyasalarda çoğunlukla “hümik asit” olarak bilinir) elde edilir. Homojenizasyon ve filitrasyon işlemlerinden geçirilen sıvı potasyum humat şişelenip satılır. Sıvı potasyum humat tarlada, sulama suyuna karıştırılarak kullanılabileceği gibi, yapraktan da uygulanabilir.
Ayrıca kullanım şekillerine göre farklılıklar gösteren en çok bilinen 3 çeşidi vardır. Kırık, Toz ve Granül;
- Granül Gübre Leonarditin makineler aracılığıyla işlenmiş halidir. Ufak top taneleri şeklinde olup uygulaması oldukça kolaydır. Granül gübre tüm ürünlerde ve özellikle çiçekli birkilerde kullanılmaktadır. Görünüm itibarıyle çiçekli bitkilerin dış alanlardaki sergilenmesinde, içeriğine sağladığı katkı yanında görsel bir katkıda sağlamaktadır.
- Kırık Gübre Leonardit, içerisindeki yabancı maddelerin temizlenmesi ve kurutulup suyunun alınması için bir dizi fiziksel işlemlerden geçirildikten sonra ufak parçalşara ayrılır. Bu şekli ile toprağa işleme süreci ortalama 10-15 gümn sürmektedir. Uygulama şekli pırpır çapa makineleri aracılığı ile daha kolay olmaktadır.
- Toz Gübre Leonardit ise kullanım açısından en verimli ve kolay halidir. Leonarditin kırılıp ezilmesi sonucu elde edilmiş toz hali sayesinde toprağa uygulanan leonardit toprağa çok hızlı nufüz edebilmekte ve verim izleme süresi rekor derecede hızlı olabilmektedir. Bu sayede bekleme sürelerinden muaf kalıp verimi en üste seviyelere çıkarabilirsiniz. Ayrıca toz hali sıvı kullanım yapabilmek için gereken reaktörü sağlamaktadır.